Basecamp Manaslu
Basecamp Manaslu

Basecamp Manaslu

Na een paar dagen van stilte zijn we terug online. Er waren wat problemen met het internet in basekamp, het uploaden van foto’s zal nog niet makkelijk zijn, dus daarvoor zul je nog wat geduld moeten hebben.

Vrijdag 13 september hebben we de klim naar het basekamp gestart. Onder regenachtige koude omstandigheden verliep de tocht redelijk goed om uiteindelijk rond 14u aan te komen. Ik moet eerlijk zijn, dit is totaal geen basekamp zoals bij Ama Dablam. Over een enorme oppervlakte blijf je tentenkampen van organisaties tegenkomen. Wij krijgen elks een zeer ruime slaaptent en beschikken over een ruime en mooi ingerichte eettent.

Trektocht tot aan basecamp
De eettent
« of 24 »

Indrukwekkend wat voor een infrastructuur hier uit de grond wordt gestampt voor de korte klimperiode die Manaslu heeft.

Zaterdag 14 september is het rustdag. Vandaag is de bewolking voor de verandering eens verdwenen, en krijgen we voor het eerst een mooi zicht op de top. Ik verken het basekamp wat, neem de kans om zoveel mogelijk foto’s te nemen en richt mijn tent wat in zodat ik al mijn spullen zo snel mogelijk vind

Basecamp indrukken
« of 21 »

Het lastigste tot nu toe aan de expeditie is de hoge vochtigheid. Als je een proper kledingstuk neemt voelt het klam aan, en desondanks ik zoveel mogelijk voorzorgen genomen heb heeft de elektronica het ook best lastig met de hoge vochtigheid.

Zondag 15 september moet er terug wat gewerkt worden. We vertrekken al vroeg richting het lagere kamp 1, gelegen op 5500m. Het is vandaag redelijk bewolkt, maar desondanks krijgen we mooie zichten richting dal en basekamp. De top blijft in de wolken, deze laat zich vandaag niet zien. Het grootste deel van de route gaat over de gletsjer, en we zien enkele voor mij wel zeer indrukwekkende gletsjer spleten. Eventjes verlies ik mijn evenwicht bij het overstappen van een spleet, en bijna val ik erin. We stoppen ermee aan de eerste tenten van kamp 1, en ik ben enorm onder de indruk van de grote van deze berg. We zitten op 5500m, maar de berg blijft indrukwekkend boven mij uitsteken. En het verloop van de route richting kamp 2 ziet er ook alvast niet eenvoudig uit. Wie zei er ook weeral dat dit een eenvoudige 8000er was ;-).

Acclimatisatie naar camp 1
Crampon point
« of 26 »

Eens terug in basekamp worden we getrakteerd op een laat middagmaal, dat net zoals alle maaltijden hier heerlijk en overdadig zijn. Ik kijk ernaar uit wat de rest van de trip ons nog gaat brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish